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Subject:- Frequently Asked Questions (FAQs) on Swachh Bharat Cess
(SBC)-reg

Members of the Trade and lndustry and the General Public at large is l,erby informed that

Chapter VI (Section l l9) of the Finance Act 2015 contains provisions for levy and collection ol '

Swachh Bharat Cess (SBC). Now the Governlnent has announced l5th November, 2Al5 as the datc

from which the provisions of Section 119 would corne into effect Q\otif ication No.2112015-Service

Tax, datecl 6th November,20l5 refers). Simultaneously, Government has also notif ied levy ol '

Swachh Bharat Cess atthe rate of 0.5% on all taxable services. Effectively, the rate of SBC woulcl

be 0,5nh and new rate of Service Tax plus SBC would be 14.5o/o. As such SBC translates into a tttx

of 50 paisa only on every one hundred rupees worlh of taxable services. The proceeds from this ccss

wil l be exclusively r-rsed for Swachh Bharat init iatives. The Frequently Asked Questions (FAQs) ott

Swachh Bharat Cess (SBC) are as under:-

Q.l What is Swachh Bharat Cess (SBCX

Ans. It is a Cess which shall be levied and collected in accordance with the provisions of Chaptcr

VI of the Finance Act,20l5,called Sr,vachh Bharat Cess, as Service Tax on all the taxable serviccs

at the rate of 0.5% of the value of taxable service.

Q.2 What is the clate of irnplementation of SBC?

Ans. The Central  Government has appointed 15th day of  November,2015 as the date from which

provisio's of Swachh Bharat Cess wil l  come into effect Q\otif icatiotr No.2112015-Service'l 'ax'

dated 6tl' November, 2015 rel'ers)'
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Q'3 whether sBC would be leviable on exemptecl services and services in the negative lis\

Ans. Swachh Bharat Cess is not

those covered under the nesative

leviable o' services wrrich are fui ly exernpt f iom service tax
l is t  o f  serv ices.

Q.a Why has SBC been imposed?

Ans' sBC has been irlposed for the purposes of f inancing and promoting Swachh Bharat init iativcs
or for any other purpose relating thereto.

Q. 5 where wil l  the money coilected under sBC go?

Ans' Proceeds of the SBC wil l be credited to the consolidated Fund of India, and the centrnl
Government may, after due appropriation made by Parliament, uti l ise such sLrrs of 'roney of-t lrc
SBC for the purposes of f irtancing and promoting Swachh Bharat init iatives or for anv otlrcr.

J

purpose relating thereto.

Q.6 How wil l the SBC be calculatecl?

Ans. sBC would be carcurated i '  trre same way as
be levied on the same taxable value as service tax.

Service tax is calculated. Therefore, SBC vr,oulcl

Q' z whether sBC would be requirecl to be mentioned separately in invoice?

Ans' sBC would be levied, charged. col lected and paid to Government independent of service tax.
This needs to be charged separately on the invoice, accounted for separately in the boolcs of accourrr
and paid separately under separate accounting code. sBC may be charged separately after.servicc
tax as a dif ferent I ine i tem in invoice. I t  can be accounted and treated similarly to Education cesscs.

Q' 8 Whether separate accounting code wil l  be there for Swachh Bhar-at Cess?

Ans. Yes, for payrnent of Swachh Bharat Cess, a

circuf ar No. I 8Bl7l20ls-sr dated r6tr ' November,

separate accounting code has been notif iecl vidc

2015. These are as follows:-
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Sn'achh Bharat

Cess (Nlinor Head)

Tax

Collection

Other

Receipts

Penalt ies Deduct

Refunds

0044-00-506 0044t493 4044t494 00441 496 0044t495

Q. 9 What would be effective rate of service tax and SBC post introduction of SBC?

Ans. Effect ive rate of service tax plus SBC, post introduction of SBC, would be [1 4o/o + 0.5%].

Q. l0  Wl re ther  SBC is  a 'Cess 'on  tax 'and  we  need  to  ca lcu la te  SBC @0.50"  on  the  amoun l

of service tax l ike we were earl ier doing for calculat ing Education Cess and SHE Cess?

Ans. No, SBC is not a cess on Service Tax. SBC shall  be levied @ 0.5% on the value of taxablc

services.

Q. 11 Whether SBC is levied on al l  or selected services?

Ans. The Central Government was empowered to impose SBC either on al l  or some of the taxat"r lc

services. Vide Noti f icat ion No 2212015-ST dated 6-l l-2015, Government has noti f ied that SII( '

shal l  be applicable on al l  taxable services except services which are either ful ly exempt fnnr

service tax under any Noti f icat ion issued under section 93(l) of the Finance Act, 1994 or arc

otherwise not leviable to service tax under section 668 of the Finance Act. 1994.

Q.12 How wil l  the SBC be calculated for services under reverse charge mechanism?

Ans. In case of reverse charge under section 68(2) of the Finance Act, 1994, the l iabi l i ty has becn

shifted from service provider to the service recipient. As per section 1 l9 (5) of the Finance Act.

2015, the provisions of Chapter V of the Finance Act, 1994, and the rules made thereunder Lt l 'c

appl icable to SBC also. Thus, the reverse charge under section 68(2) of the Finance Act, 1994. is

made applicable to SBC. [n this context, to clari fy, Government has issued Noti f icat ion No.

2412015-service Tax dated l2th November, 2015 to provide that reverse charge underNotif icat iorr

No.30/2012-Service Tax dated 20th June, 2012 shal l  be applicable for the purpose of levy ol '

Srvachh Bharat Cess mutatis rnutandis.
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Q.13 How will sBc be calculated for services rvhere abatement is allon'ed?

Ans. Taxable services, on which service tax is leviable on a certain pcrcetrtage o{ value of taxal l lc

service. wi l l  attract sBc on the same percentage of value as provided ir l  the Noti f lcat ion No'

2612012-Service Tax, dated 2lthJune, 2012.So, thisNoti f-rcatiotr would appl l ' fbr SBC also in t lrc

salne lnanner as i t  appl ies tbr service tax. For example, in the case of GTA' fService Tax + SBC l 'z '

would be (14%o Serv ice Tax + 0.5o/o sBc)  x  30%: 4 '35% (4 '20oh+0'15%)

Q . l 4 W h e t h e r C e n v a t C r e d i t o f t h e S B C i s a v a i l a b l e ?

credit chain. Therefore, credit of SBC cannot be availcd'

credit of anY other dutY or tax'
Ans. SBC is not integrated in the Cenvat

Further, SBC caunot be paid by uti l izing

Q.l5 What would be the point of taxation for Srvachh Bhnrat cess?

Ans. As regards poi.t  of raxation, since this levy has come for the Frrst t i rne, al l  services (exccpt

those services which are in the Negative List or are wholly exernpt from service tax) are beirtg

subjected to SBC tor the f irst t i rne. SBC, t l-rerefore, is a new levy. which was uot in existcttcc

earr ier .  Hence,  ru le 5 of  the point  o f  raxat ion Rules would be appl icable. i ' th is  case"rhere lore '  i r r

cases rv'ere payme't has been received and invoice is raised betore the service becomes taxablc^

i .e .  pr ior  to  15,h Novemb er ,2015,  there is  no lab i l i ty  of  Srvachh Bharat  cess '  In  cases tv l tc 'c

payment has been received before the service became taxable and i trvoice is raised within l4 darl 's '

i .e .  upto 29tr '  Nove' rber ,20l5,  eve '  then the serv ice tax l iab i l i ty  does not  ar ise '  swachh Bha' l t t

cess wil l  be payabre o' services r,vhicrr are provided on or after l5t l '  Nov, 2015' invoice in respcct

of which is issued on or after that clate and payrnent is also received on or after that date' Sr'vachh

Bharat cess wil l  also be payable where service is provided on or after 1 5t l '  Nov' 2015 but paynrcrtt

is received prior to tl-rat date and invoice in respect of such service is not issr'red by 29tl' Nov' 20 1 5 '

Q.16 Horv would the tax (service Tax and sBc) be calculated on services coverecl under Rulc

2^,28 or ZCof Service Tax (Determination of Value) Rules, 2006.?

Ans. Trre tax (Service Tax and sBc) on services covered by Rule 2A, 28 ot 2c of Service 
' l 'etx

(Detennination of value) Rules, 2006, wor-r ld be computed by mult iplying the value detertnined rrr

accordance with these respective rules with 114%+ 0.5%]. Therefore, effective rate of Service 
'l 'ax

plus SBc in case of original r,vorks and other than original works under the works cotrtract servicc
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\ \ 'oLr ld be 5.8% l(14% + 0.5%)*40%) and 10.15% l(14% + 0.5%)*10%l respect ively.  Simi lar.

riould be the tax treatment for restaurant and outdoor catering services.

Q.17 Holv would the tax be calculated on restaurant services covered under Service Tax

(Determination of Value) Rules, 2006.?

Ans. Swachh Bharat Cess would be calculated on the value arr ived at in accordance with thc

Service Tax (Determination of- Value) Rules, 2006. For example, the effect ive Swachh Bharat Ccss

in respect of services provided in relat ion to serving of food or beverages by a restaurant, eating

joint or a lness, having the faci l i ty of air-condit ioning or central air-heating in any parl of the

establ ishment, would be 0.5% of 40Yo of the total antount, i .e, 0.2o of the total amount. 
' l ' l tc

cumulative service tax and Swachh Bharat Cess l iabi l i ty would be i l4%ST + 0.5o/o SBC] of 40"1,

of the total atnount, i .e.,  5.8% of the total atnount charged.

Q,lS Whether SBC would be applicable on services covered by Rule 6 of Service Tax Rulcs

(i.e. air travel agent, l i fe insurance premium, purchase and sale of foreign currency anrl

senvices by lottery distributors/selling agents)

Ans. Sub-rule (7D) to rule 6 has been inserted vide Noti f icat ior ' t251201S-Service Tax, dated l2t l t

Novernber,20l5 so as to provide that the person l iable for payi lrg the service tax under sub-rule (7).

(7A), (78) or (7C) of ,rule 6 of Service Tax Rules, shal l  have the option to pay SBC as detertninccl

as per the fol lowing formula:-

Serv ice Tax l iab i l i ty  [ca lcu lated as per  sub-ru le (7) ,  (7  A) ,  (7B) or  (7C)]  X 0.5%114%

The optiop ulder this sub-rule once exercised, shal l  apply unifonnly in respect of such services tt trci

shal l  not be changed dr,rr ing a f inancial year under any circumstances.

Q. 19 How rvould liabilitY

have been received Prior to

be determinecl in case of reverse charge services where serviccs

15.11.2015 but  considerat ion paid post  15.11.2015?

Ans. In respect of reverse charge mechanism, SBC liabil i ty is deterrnirred in accordance with Rulc 7

of point of Taxatiol Rules, as per which, point of taxation is the date on which consideration is paicl

to t lre service provider. Thus, SBC liabil i ty in such case wil l  be 0:5o/o X Value of taxable service'



Q'20 Does a person providing both exemptecl and taxable sel ice and reversing credit @ 7(,1,
of value of exempted service under Rule 6 of Cenvat Crecl i t  Rules, neecl to reverse the SII( l
a lso?

Ans' As SBC is not integrated in the Cenvat Credit chain and reversal under Rule 6 is payrne't  . l '
amount equal toTo/o of the value of exempted services, hence, reversal of SBC is not required unc1cr
Rule 6 of Cenvat Credit Rules. 2004.
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